Welcome to the Treehouse Community

The Treehouse Community is a meeting place for developers, designers, and programmers of all backgrounds and skill levels to get support. Collaborate here on code errors or bugs that you need feedback on, or asking for an extra set of eyes on your latest project. Join thousands of Treehouse students and alumni in the community today. (Note: Only Treehouse students can comment or ask questions, but non-students are welcome to browse our conversations.)

Looking to learn something new?

Treehouse offers a seven day free trial for new students. Get access to thousands of hours of content and a supportive community. Start your free trial today.

WordPress How to Build a WordPress Theme WordPress Theme Functions Displaying Custom Posts and Fields in a Template

Trent Burkenpas
Trent Burkenpas
22,388 Points

Links are not connecting to single-page.php

So I created the the_permalink() function just like the video. But when i click on the link it sends me to a page with a error message .

"This webpage has a redirect loop"

though it says in the address bar that i'm in the right page. (I clicked on the Dr. Wattz link)

"http://localhost/allisongrayce.com/work/dr-wattz/"

Here is my code:

<?php 


/*

    Template Name: Work Page

*/



get_header(); ?>

<p>This is the Work.php file</p>

<?php 

    $args = array(
        'post_type' => 'work'
    );

    $the_query = new WP_Query( $args );

?>

<?php if ( have_posts() ) : while ( $the_query->have_posts() ) : $the_query->the_post(); ?>

    <h3><a href="<?php the_permalink() ;?>"><?php the_title(); ?></a></h3>
    <?php the_field( 'description' ); ?>
    <hr>

<?php endwhile; else: ?>

    <p>There are no post or pages here</p>

<?php endif; ?>

<?php get_footer(); ?>

This is the work.php page

Any advice would be great thanks!

18 Answers

Sean T. Unwin
Sean T. Unwin
28,660 Points

In your terminal: cd to your WordPress root directory.

-- cd ../ to go up one directory and type ls -l (that is a lower-case "L")

-- wp root dir should be - rwx-r-x-r-x -- this is equal to chmod 755 (if there is a "d" at the start it means directory, if there is a "-" or "f" it means it's a file)

-- FYI: All WordPress files should be set this by default (chmod -R 755 "%WP-ROOT-DIR%" -- -R means recursively, in other words, all files/folders inside) with the exception of .htaccess and wp-admin/index.php (these are set to chmod 644)

-- go back inside wp root dir and type cd ls -al (-a is for all files including .htaccess, and again that is a lower-case "L")

-- .htaccess shoud be - rw-r--r-- -- this is equal to chmod 644

-- cd wp-admin

-- ls -l

-- index.php should be rw-r--r-- (chmod 644)


Kevin Murphy
Kevin Murphy
24,380 Points

Sean T. Unwin - I'm in the process of clarifying my understanding of .htaccess, its permissions, and practical WP usage. Your explanation on permissions is definitive in my search. Thank you for the detailed response.

Sean T. Unwin
Sean T. Unwin
28,660 Points

It might be a quick fix to flush your permalink settings.

Go to Settings -> Permalinks : Common Settings - select a different option briefly then change it back to what you had it and save.

If this doesn't work then perhaps there is a permission issue either with your directories or .htaccess.

Trent Burkenpas
Trent Burkenpas
22,388 Points

Hmm well the flush didn't work. You think it has to do with my MAMP?

Zac Gordon
STAFF
Zac Gordon
Treehouse Guest Teacher

Hmm, are you getting the error message on the main work page or the single work page? This looks like the code for the main work page, but URL you mention would seem to be run by the single-work.php or single-portfolio.php, whichever you named it. What does that file look like?

Trent Burkenpas
Trent Burkenpas
22,388 Points

oh its on the single-work.php file.

Heres the code for that file :

<?php get_header(); ?>

<p>This is the single-work.php</p>

<?php if ( have_posts() ) : while ( have_posts() ) : the_post(); ?>

    <h3><?php the_title(); ?></h3>
    <?php the_feild( 'description' ); ?>
    <hr>

<?php endwhile; else: ?>

    <p>There are no post or pages here</p>

<?php endif; ?>

<?php get_footer(); ?>

Thanks!

Zac Gordon
STAFF
Zac Gordon
Treehouse Guest Teacher

Is this the page that is throwing the error or the main work page? What happens when you remove the Loop code for the single-work.php page. Does the error still appear?

Trent Burkenpas
Trent Burkenpas
22,388 Points

No its on the single work page. And yeah the error is still appearing after i got rid of the loop.

Zac Gordon
STAFF
Zac Gordon
Treehouse Guest Teacher

Hmmm, interesting. Keep removing code and see what might be causing the issue. Is your custom post type slug named "work"?

Trent Burkenpas
Trent Burkenpas
22,388 Points

yeah the custom post slug is work, I heard it might be a permissions issue? is there any truth to that?

Trent Burkenpas
Trent Burkenpas
22,388 Points

Like in the config file for MAMP, I need to turn off a setting...idk. I see a lot of other people have this issue and I have seen 100 different solutions.

Trent Burkenpas
Trent Burkenpas
22,388 Points

Ok so when I cd to the folder that is holding all the WP files. I assume thats the root dir. So for this project is is called "allisongrayce.com" that is the folder that is in my htdocs, holding all the WP Files. Is that the root dir.? and when I ls -l the file I see all the files in the folder. It looks like this

-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff    418 Sep 25  2013 index.php
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff  19930 Apr  9 23:50 license.txt
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff   7192 Mar  3 01:34 readme.html
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff   4896 Dec 24 17:57 wp-activate.php
drwxr-xr-x@  89 burkenpastrent  staff   3026 May  4 15:37 wp-admin
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff    271 Jan  8  2012 wp-blog-header.php
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff   4818 Feb 18 20:45 wp-comments-post.php
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff   3087 Oct 24  2013 wp-config-sample.php
-rw-rw-rw-    1 burkenpastrent  admin   3375 Apr 30 13:24 wp-config.php
drwxr-xr-x@   8 burkenpastrent  staff    272 May  4 15:38 wp-content
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff   2932 Sep 25  2013 wp-cron.php
drwxr-xr-x@ 124 burkenpastrent  staff   4216 May  4 15:38 wp-includes
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff   2380 Oct 24  2013 wp-links-opml.php
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff   2359 Oct 24  2013 wp-load.php
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff  32671 Apr 13 16:06 wp-login.php
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff   8235 Nov 13 10:58 wp-mail.php
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff  11070 Apr  7 20:15 wp-settings.php
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff  25665 Nov 13 02:23 wp-signup.php
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff   4026 Oct 24  2013 wp-trackback.php
-rw-r--r--@   1 burkenpastrent  staff   3032 Feb  9 19:39 xmlrpc.php

now am i headed in the right direction?

This is what the allisongrayce.com folder looks like

drwxr-xr-x 24 burkenpastrent admin 816 May 4 15:37 allisongrayce.com

Trent Burkenpas
Trent Burkenpas
22,388 Points

Ok so after looking at all the files index.php, and .htaccess are chmod 644. And my Root Dir is equal to chmod 755.

Sean T. Unwin
Sean T. Unwin
28,660 Points

And you're still getting the redirect loop error?

Trent Burkenpas
Trent Burkenpas
22,388 Points

yes. it looks like its not a permissions issue. This is very frustrating. Then I read that if you delete your cookies on chrome it will sometimes work, But i'm working locally i cant imagine that working :(

Sean T. Unwin
Sean T. Unwin
28,660 Points

Try another browser? Sometime you'd be surprised what ends up getting things to work. :p

Trent Burkenpas
Trent Burkenpas
22,388 Points

Well I tried fireFox and this is what I got.

"Firefox has detected that the server is redirecting the request for this address in a way that will never complete."

So pretty much the same thing. I guess it something with my code. Idk I just mess around with it. Thanks for the help

Trent Burkenpas
Trent Burkenpas
22,388 Points

So after messing with files and stuff. I broke my WordPress.. lol, and I decided to start from scratch. I restarted the project and i'm still stuck on the same issue. What could it be :(

Trent Burkenpas
Trent Burkenpas
22,388 Points

Zac Gordon, Hey I have found that when I deactivate the CTP UI plugin the redirect loop goes away. IDK if that has anything to do with it. But I don't understand why i have this error. I have read everything on redirect loops and I even spoke to one of the developers of the CTP UI plugin. Im not having any luck :(. I just can not find any clues on what could be going on.

Just a recap:

Im developing locally with MAMP And the redirect loop happens when I click on a link in the work page.

Zac Gordon
Zac Gordon
Treehouse Guest Teacher

Hi Trent,

I'm not sure what the problem is here then offhand, sorry :-/

Sean T. Unwin I flushed my permalinks and it worked like a charm. Thanks!