- 30 seconds
- 45 seconds
- 60 seconds
- 40 seconds

Option 2 : 45 seconds

Free

Cell

314011

10 Questions
10 Marks
7 Mins

**GIVEN: **

Length of race = 900 meters

Shreya beats Rahul = 15 seconds or 225 meters.

**CONCEPT:**

Relative speed.

**CALCULATION:**

As Rahul lost by 15 seconds or 225 meters, that means he would have covered 225 meters in 15 seconds only.

So, Speed of Rahul = 225/15 = 15 m/s

So,

⇒ Time in which Rahul covers 900 meters = 900/15 = 60 seconds

Hence,

⇒ Time in which Shreya finished the race = 60 – 15 = 45 seconds

__Alternate Method__

Shreya travels 225 m in 15 seconds

Her speed = 225/15 = 15 m/s

Then, the distance she travels to finish the race = time taken to travel (900 - 225 m)

She finishes the race in = 675/15 = 45 s

**∴ The time taken by Shreya to finish the race is 45 seconds.**

India’s **#1 Learning** Platform

Start Complete Exam Preparation

Daily Live MasterClasses

Practice Question Bank

Mock Tests & Quizzes

Trusted by 2,19,51,863+ Students

Start your FREE coaching now >>

Testbook Edu Solutions Pvt. Ltd.

1st & 2nd Floor, Zion Building,

Plot No. 273, Sector 10, Kharghar,

Navi Mumbai - 410210

[email protected]
Plot No. 273, Sector 10, Kharghar,

Navi Mumbai - 410210

Toll Free:1800 833 0800

Office Hours: 10 AM to 7 PM (all 7 days)